Сьогодні всі українці потрапили в ситуацію, коли між перезарядкою гаджетів може проходити досить багато часу. У кращих випадках – це режими відключень «чотири через чотири» чи «три через три». Але інколи приходиться розраховувати, щоб заряду ноутбука вистачило і на більший час.

Адже наявність портативного комп'ютера з зарядженою батареєю гарантує, що ви максимально зможете утримувати своє життя у звичному ритмі. Робота, покупки, комунальні платежі, спілкування з друзями, ігрові автомати та серіали - все це можливо, якщо економно розходувати заряд. 

Як збільшити час роботи ноута від батареї

Звичайно, подовжити роботу ноутбуку можна лише до певних меж. Вони залежать від потужності батареї, якою оснащений пристрій. Проте, ось прості поради, які дозволять знизити навантаження на батарею ноутбука. А значить – збільшать час його автономної праці.

  1. Увімкніть енергозберігаючий режим. Для цього клікніть на зображення батарейки на нижній панелі справа. Та слідуйте вказівкам, які з’являться у спливаючому меню.

  2. Знизьте яскравість екрану до мінімума. Саме вона потребує великої кількості енергії. Зробити це можна у розділі «Дисплей» налаштувань Windows. Навіть за мінімальної яскравості всі об’єкти та літери на екрані достатньо видно.

  3. Не використовуйте відеокарту та програми, які її активують. В першу чергу це відео, анімація, комп’ютерні ігри, такі програми, як Adobe Photoshop, Premiere Pro і т.д. Відеокарта споживає дуже багато електроенергії. Проте вона майже не застосовується, якщо користуватися текстовими редакторами, браузерами, засобами перегляду документів і т.д. Якщо ваш ноутбук має дві відеокарти – встроєну та дискретну – останню навіть можна вимкнути у диспетчері пристроїв Віндовс. Встроєний відеоадаптер зазвичай набагато слабший, тому краще, щоб ноутбук за замовчуванням активував саме його.   

  4. Вимикайте ноут замість відправляти його в сон. У режимі сну електроенергія продовжує витрачатися, хоч і мінімально.

  5. Вимкніть більшість фонових програм. Користуйтеся диспетчером задач, щоб побачити, які небажані процеси проходять у фоновому режимі. 

Як забезпечити довгу роботу пристрою

  1. Обирайте ноутбуки з потужною батареєю. Це пристрої, чия батарея вміщує від 2900 mAh та вище. Звертайте увагу, який час роботи пристрою від батареї обіцяє виробник. Адже він залежить не тільки від потужності, але й від потреб у живленні лептопа. Зараз інтернет-магазини пропонують спеціальні фільтри для пошуку ноутів з найдовшим часом автономної роботи чи найпотужнішими батареями.

  2. Замініть стару батарею, якщо користуєтеся пристроєм уже кілька років. З часом будь-який акумулятор втрачає свої властивості. Він може вмістити все менше енергії, а отже буде тримати заряд коротший час. Це стосується навіть пристроїв, які не використовувалися. Якщо ж ви регулярно працюєте на ноутбуці, то його батарея зношується ще швидше. Визначити ступінь зносу та придбати нову батарею можна у сервісному центрі вашого бренду.

  3. Придбайте додаткову батарею. Якщо мати їх дві та заряджати обидві (для цього її потрібно встановити у пристрій) – то ви продовжите роботу ноуту без підзарядки відповідно вдвічі. Розрядивши одну батарею – достатньо замінити її другою. Зверніть увагу, що під час заміни пристрій вимкнеться. Тому рекомендуємо зберігати всі документи та штатно вимикати його перед заміною.   

  4. Не змушуйте ноутбук працювати з постійним підключенням до мережі. Деякі користувачі підключають ноут до мережі як звичайний комп’ютер. Це неправильно, адже таким чином суттєво збільшується кількість циклів перезарядки, які зношують батарею. Тому рекомендуємо заряджати ноут, потім працювати на ньому і лише після цього заряджати заново.