Сучасна гральна індустрія повною мірою використовує можливості інтернету, що робить азартні ігри доступними в будь-який час і в будь-якому місці. Не дивно, що проблема ігрової залежності на цьому тлі стала ще більш актуальною. Але чому ця залежність виникає, і чи можна щось зробити для поліпшення ситуації?

Досвідчений психолог і психіатр Олексій Крапивка, який спеціалізується на пацієнтах з ігровою залежністю, дав інтерв'ю, в якому відповів на кілька актуальних запитань щодо лудоманії та методів боротьби з нею.

Чому виникає ігрова залежність

Як зазначив експерт, у більшості випадків люди починають грати з метою заробити легкі гроші. І роблять це, як зазначив Крапивка, здебільшого ті, хто не мають постійного джерела доходу, наприклад знаходячи бездепозитні бонуси на сайтах на кшталт respin.com.ua.

Другою категорією гравців є любителі азарту. Для них цінність гри не в перспективі виграшу, а в яскравих емоціях, які потрібно постійно посилювати. Навіть програш для таких людей може бути джерелом емоцій, які тільки підстьобнуть до подальшої гри.

Нарешті, третьою категорією лудоманів, на думку психіатра, є люди з генетичною схильністю. Серед предків у цьому разі не обов'язково мають бути саме ігромани, оскільки будь-яка залежність (алкоголізм, наркоманія) має загальні механізми виникнення. Такі люди, на думку експерта, завжди перебувають у групі ризику.

Чи можливо якось позбутися лудоманії

У розмові з журналістом Олексій Крапивка зазначив, що сьогодні існують різні методи лікування ігрової залежності, які застосовують, зокрема, і в українських клініках. Але подібне лікування досить довге і складне, а шанси рецидиву, як показує статистика, досить великі.

"На моїй пам'яті лише близько 5% людей могли взяти себе в руки й усвідомити всю тяжкість становища тільки після "хорошого стусана". Це люди із сильною волею, які змогли прийняти проблему, розповісти про неї близьким і разом планомірно вибиратися із ситуації", - сказав психолог.

За його словами, велику важливість має підтримка близьких, яким важливо не втрачати віру у хворого і підтримувати його на шляху до одужання.

95% хворих на лудоманію, як зазначив експерт, потребують повноцінного лікування в нарколога. Йдеться про комплексні методи, починаючи від психологічної роботи і закінчуючи кодуванням і підшивками. Лише за такої сильної допомоги з боку стає дійсно можливо позбутися згубної тяги.

Наскільки ефективний реєстр лудоманів

Створений ще до війни реєстр лудоманів - це список, у якому містяться сотні імен. Однак цілком очевидно, що ця кількість навіть приблизно не відображає кількість людей, які зіткнулися з подібною проблемою.

Олексій також прокоментував створений КРАІЛ список, зазначивши, що він потрібен більше для захисту самих гральних закладів, а не для реальної допомоги людям.

"Така практика не нова і більше спрямована на зручність роботи самих компаній, які можуть захищатися від проблемних клієнтів. Чи допомагає це самим людям? Мені здається навряд чи, адже це, по суті, наркомани, які завжди зможуть піти туди, де отримають усе, що їм потрібно", - заявив фахівець.