У сучасному світі Медична література переживає справжній бум популярності. І це не дивно, адже все більше людей цікавляться своїм здоров'ям, стежать за останніми науковими відкриттями в цій області.

Книги про медицину стають гарною підмогою як для професійних лікарів, так і для звичайних читачів. Зарубіжні автори пропонують широкий вибір літератури на медичну тематику-від серйозних наукових праць до художніх творів.

У цій статті ми дамо огляд найцікавіших і корисних зарубіжних книг, які варто прочитати всім, хто хоче розширити свої знання про медицину.

Популярна наукова література з медицини

Один з найпопулярніших жанрів медичної літератури – це науково-популярні книги про будову і функціонування людського організму. Такі видання відрізняються доступною мовою викладу, цікавими прикладами і яскравими ілюстраціями. З їх допомогою навіть не фахівці можуть розібратися в складних медичних питаннях.

Серед останніх наукових бестселерів з медицини виділяються наступні книги:

  • «Медицина для чайників» Джоела Хауелла-докладний і візуально насичений посібник з анатомії та фізіології;
  • «Людське тіло: інструкція з експлуатації»  Тома Джонса-інформативна книга про діагностику та профілактику захворювань;
  • «Продовження життя і молодості» Девіда Сінклера-Керівництво по здоровому способу життя від відомого в світі фахівця.

Книга "Гарячі й безтурботні", написана Яною Теллон-Гікс, присвячена аналізу особливостей поведінки і психології сучасних підлітків. Автор досліджує причини безрозсудних вчинків.

Мемуарна література лікарів та медсестер

В останні роки великою популярністю стали користуватися мемуари практикуючих лікарів і медичних сестер. Такого роду книги цінні тим, що дозволяють поглянути на медицину "зсередини" - очима самих медиків.

Серед медичних мемуарів, які заслуговують на згадку, можна виділити наступні твори:

  • «Маленьке життя: випадок з практики акушерки» Дженні Уорт - зворушлива історія роботи акушерки в Ірландії;
  • «Десять головних операцій: історії хірурга» Атуля Гаванде - захоплюючі розповіді відомого американського хірурга;
  • «Щоденні чергування: записки військового лікаря» Річарда Хардакре - документальна розповідь про роботу на передовій.

Такі книги занурюють читача в повсякденний побут медичних установ, допомагаючи краще зрозуміти нелегку працю лікарів і медсестер.

Автор Яна Теллон-Гікс спеціалізується на дослідженні поведінки та психології молодого покоління. Вона - автор численних наукових робіт в цій області.

Художня література про медицину

Важливе місце в медичній літературі займають художні твори – романи, повісті, оповідання на медичні теми. На відміну від науково-популярних і документальних книг, вони дозволяють поглянути на медицину під незвичайним, «людським» кутом.

До числа художніх шедеврів про медицину прийнято відносити:

  • «Бацила пригод» Пола де Крюї - історія лікаря-дослідника, мандрівника і авантюриста;
  • «Лікування» Іена Макьюена-захоплюючий психологічний роман про тяжкохворого хлопчика і його лікаря;
  • «Чума» Альбера Камю-знаменитий твір про боротьбу лікаря з епідемією чуми.

Такі книги з медицини кидають виклик стереотипам, показуючи багатий внутрішній світ людей в білих халатах.

Заключение

Зарубежные авторы предлагают читателям обширный выбор книг на медицинские темы – от строгих научных изданий до увлекательных художественных произведений. Такого рода литература не только расширяет кругозор, но и учит сочувствию по отношению к пациентам и медикам. Мы надеемся, что эта статья помогла Вам выбрать для себя самые интересные зарубежные книги о медицине.