Багато хто з нас щодня залюбки користується парфумерією — ретельно підібраний аромат супроводжує нас і під час важливих урочистостей, побачень чи просто приємних прогулянок. Широкий вибір продукції в магазинах та доступні ціни на парфуми спонукає шукати та експериментувати з новими ароматами. Поміщений у флакон, кожен аромат складається з ретельно відібраних ефірних олій, розчинених у різних видах спирту або води. Важливо те, який ефект справляють ці улюблені запахи. То в чому ж різниця між парфумерною водою і туалетною водою? 

Види парфумерії

Сьогодні парфумерія є не тільки засобом для створення приємного аромату, а й одним з основних атрибутів стилю та індивідуальності. У світі парфумерії існує безліч різних видів ароматів, кожен з яких підходить для певного випадку або настрою. Розглянемо основні види парфумерії:

  • Туалетна вода (EDT). Це найпоширеніший продукт. Її склад приблизно 5-15% складає масляна основа. Основною характеристикою цього типу є спирт, яка має вищу концентрацію, що змушує його випаровуватися далі від шкіри. Як правило, більшість ароматів туалетної води тримаються від 5 до 8 годин.

  • Парфумована вода (EDP). Являє собою парфуми з дуже високою концентрацією парфумерних олій (зазвичай від 15% до 20%). Завдяки цьому його ароматична дуже стійка композиція і зберігається на шкірі протягом багатьох годин, навіть цілого дня. Цей продукт зазвичай дорожчий за інші типи, але його потрібна відносно невелика кількість, тому флакона може вистачити на довгий час.

  • Одеколон (EDC). Концентрація в ньому парфумерних олій ще нижча, зазвичай нижче 5%. Це ніжний аромат, який ідеально підходить для літніх днів або як свіже доповнення після ванни. Однак стійкість цього типу парфумів обмежена, а це означає, що необхідне часте повторне нанесення.

Інтенсивність аромату безпосередньо залежить від кількості парфумерних олій у цьому продукті. Що вища концентрація олій, то інтенсивніший і триваліший аромат. Найінтенсивніша парфумована вода (Parfum), за нею йде туалетна вода (EDT) і, нарешті, одеколон (EDC). Обираючи парфумерію, варто зважати на індивідуальні уподобання щодо інтенсивності аромату та тривалості його дії на шкірі.

Відмінність туалетної води від парфумованої

Різниця полягає головним чином у різній концентрації ароматичних олій, розчинених у спирті. Найвища концентрація міститься в парфумерії. Трохи менше можна знайти в парфумерній воді, а в самому низу цієї ароматної піраміди знаходиться туалетна вода. Є ще один пункт, про який часто забувають у таких списках — це одеколон. 

Коли справа доходить до парфумів, концентрація ароматичних олій зазвичай коливається в межах 25-43%. Якщо це, безсумнівно, їхня найбільша перевага, то для жінок старшого віку це недолік — надто задушливий і такий, що не пом'якшується з часом, запах може парадоксальним чином працювати на шкоду парфуму.

Що стосується сили аромату, то у випадку з парфумованою водою вищезгадані значення істотно знижуються і становлять 10-25%, що робить цей продукт набагато легшим, але при цьому гарантує стійкість аромату. Туалетна вода також користується величезною популярністю — в EDT йдеться про її склад, який містить концентрацію 5-10%, а в одеколоні — символічних 3-5%.

Обираючи парфуми, варто враховувати свій особистий стиль і вподобання. Важлива не тільки інтенсивність аромату, а й тип ароматних нот, які привертають вашу увагу. Деякі люди віддають перевагу квітковим і легким ароматам, а інші віддають перевагу більш східним та інтенсивним ароматам. Вибір має відображати вашу індивідуальність і відповідати вашому повсякденному способу життя.