Які подорожі користуються найбільшою популярністю: гарячі тури по Україні чи за кордон? На ті, й на інші знаходяться свої клієнти. Якщо говорити про подорож в інші країни, то найбільший попит мають держави ближнього прикордоння, наприклад, Угорщина. Й там дійсно є на що подивитися, варто лише відвідати Будапешт. Якщо буде можливість, обов’язково завітайте до одного з його парків, а саме до Варошлігету. Там стоїть чудовий замок – Вайдахуньяд, якому не довелося переживати руйнації та облогу, адже побудували його порівняно недавно – до 1000-річчя Угорщини.

Проект розробив архітектор Ігнац Альпара і, 1896-го року, почалося будівництво, яке тривало до 1908-го. В образі нового об’єкта знайшлося місце для великої кількості стилістичних напрямів: готики й бароко, ренесансу та романського стилю. Нині в палаці успішно функціонує музей сільського господарства.

Архітектура

Маленький, але надзвичайно романтичний замок приваблює юрби туристів. Навряд чи з ним може зрівнятися якийсь інший куточок Будапешта. Біля самого входу відвідувачі бачать скульптуру. Це статуя Альпара.

Що ще варто сказати про палац? Він трохи нагадує середньовічну фортецю, біля його стін є навіть рів з водою. Потрапити в замок можна лише мостом, а у двір пропустять готичні ворота. Ліворуч від них ви побачите романський монастир та невелику каплицю. Її вхід виявиться дублікатом воріт одного з угорських соборів. Поруч будуть розташовані готичні споруди, схожі на лицарську твердиню. Погляньте на лоджію з 4 консолями та апсиду в стилі готика. Останню прикрашає медальйон із зображенням Альпара.

Праворуч від воріт стоїть вежа, що повторює елемент фортеці Шегешвара. Далі йдуть дворові будівлі – суміш готики та ренесансу. Їхні стіни прикрашені барельєфами з королем Матіашем та Беатріче Арагонською. За вежею Апостолів ховається справжній італійський палац. Чудові форми та скульптури вражають уяву. Поруч із палацом розміщена статуя Анонімусу – невідомого автора літопису «Дії угорців». Її прагнуть побачити всі іноземні туристи. Вони труть перо скульптури, сподіваючись стати такими ж геніальними, як її прототип.

Загляньте до музею сільського господарства. Він має дуже цікаву експозицію та пропонує продегустувати найкращі угорські вина. Коли на вулиці темніє, будівлі спалахують різнобарвними вогнями. Яскрава ілюмінація перетворює їх на казкові декорації.

Околиці

Бути в Будапешті та не відвідати термальну купальню? Це ж нонсенс! Тим більше, що вона є найбільшою в межах Європи. 11 басейнів та 3 сауни створено для того, щоб жителі й гості міста могли покращити стан свого здоров'я. В термах панує казкова атмосфера, адже круглі басейни знаходяться під яскравим сонцем серед будівель палацового стилю, та ще й в оточенні квітів і чудових статуй. Будівництво цих купалень цілком себе виправдало: тут повно як молоді, так і людей старшого покоління, які, не дивлячись на застережні рекомендації (для відвідувачів похилого віку) безперервно проводять свій час у купальнях. Солоні й грязьові ванни, парильні та басейни – все для вимогливого споживача.

У вихідні в центрі Будапешта починає працювати Блошиний ринок. Його відвідування коштує 150 форинтів. На базарі продаються різні речі, родом з багатьох епох. Завітайте сюди й, отримаєте можливість порадувати себе якимось ексклюзивом.

Замок Вайдахуньянд припаде до душі будь-якому романтику. Його краса була відбита у багатьох кінострічках. Крім того, палац є ідеальним місцем для проведення фестивалів. Чимало локацій у Будапешті варті уваги й, ви дізнаєтеся про них з Танго Тревел!