Вступ у 1-й клас – це завжди відповідальний та зворушливий етап у житті всієї родини. Деякі діти з нетерпінням чекають початку чогось нового, а декому важко пристосовуватися до кардинальних змін та звикнути до викликів, що чекають на них у повсякденному житті школяра.

Тому підготовка до школи є дуже важливим проміжним етапом, який сприятиме легшій та швидшій адаптації малюків до нових умов та допоможе зацікавити їх, познайомити зі шкільним світом та позитивно налаштувати. Адже є так багато способів зробити школу цікавою й веселою, позбавивши дітлахів від будь-яких страхів щодо неї.

Поступовість

Задача батьків – зробити підготовку до школи не травматичною, а радісною подією. Підготовка місця для занять, мотиваційні фото й картинки, покупка шкільного приладдя, наплічника та одягу разом з дитиною не тільки відверне її від переживань, а й сприятиме поступовому усвідомленню, що дошколярик змінить свій статус на школяра.

Фахівці радять привчати дитину до розпорядку дня. Його легше буде дотримуватися, якщо малюк буде брати участь у його складанні. Варто враховувати у ньому розваги, хобі, спортивну діяльність та інше, що цікавить дитину.

Підготовчі курси

Запишіть дошкільника на загальні підготовчі курси до школи або на заняття з окремого предмету, який малюку дається найважче. Досвідчені викладачі допоможуть в ігровій формі занурити малечу у світ знань, сприятимуть їх розвитку та соціалізації.

Привчайте до самостійності

Залучайте дитину до посильної домашньої роботи, доручіть їм виконувати певні обов’язки. Підтримуйте, хваліть та м’яко спонукайте до участі у побутових справах родини. Можна разом скласти список покупок, а в магазині порахувати гроші або самостійно сплатити за придбані товари.

Радійте успіхам та хваліть

Заохочуйте спроби дітей до самостійності та виконання певних справ. Завжди підтримуйте їх та щиро радійте успіхам. Не сваріть та не виказуйте розчарування, якщо у малюка щось не виходить. Самі вірте, що дитина подолає труднощі та переконуйте його, що потрібно ще пробувати, і тоді все вийде.

Батькам варто пам’ятати, що дитині легко буде вчитися, якщо це буде цікаво.