Домашні рослини прикрашають оселю, створюють відчуття затишку та насичують повітря киснем, але мало людей мають досвід та можливість ретельно доглядати за кожним горщиком, тому найчастіше вибирають прості в догляді види. Деякі з них стали найпопулярнішими в Україні.

AD_4nXdtVkRGLBf1M_umkDQZ9lLjoX20RahLHqqH9WOvPOwNQODmcQq0x-7ENN9qtWEQ1egl3lN2eY18NOG8s82x114RIrUnc9R2RV_EC41hZBSECoBEqK8vM9UMI2C8rEGxEc7kAXjEL7dwzWzkandSWrwtatY?key=4PQ0OWv4GBtDLdvuhmqQsw

Найкращі рослини для вирощування вдома

Для невибагливих рослин основним критерієм вважають стійкість до сухого повітря та здатність вижити навіть із перебоями в поливі. Можна придбати великі та маленькі вазони, які можна розмістити у різних куточках приміщення. Найкращими видами вважають:

  1. Кактус. Найкраще вибрати неквітучі види, які здатні розвиватися колоніями чи поодинокими екземплярами. Їх дуже легко розсаджувати, а форма стебла може бути круглою, циліндричною чи овальною. Їх достатньо поливати раз на тиждень, тому помилитися з графіком поливу буде дуже важко, але вони чутливі до надлишку води та потребують штучного освітлення взимку.
  2. Гавортія. Сукулент із м'ясистими листками виглядає дуже акуратно й може значно розростатися. Вони підходять для яскравого освітлених підвіконь і не люблять надлишку води, але стійкі до посухи.
  3. Дифенбахія. Красива рослина з різноколірним листям підходять для гарного освітлених місць, захищених від протягів. Вона стає досить високою, тому потрібно передбачити достатньо місця.
  4. Хлорофітум чубатий. Вони прекрасно співживуть з іншими рослинами та легко розмножуються. Він боїться холоду, але невибагливий до кількості сонця. Поливати його потрібно помірно.
  5. Узамбарська фіалка. Вони чудово підходять для офісів чи салонів краси, адже невибагливі до кількості води. Але поливати їх потрібно методом нижнього поливу, щоб на листя та квіти рідина не потрапляла. Їх потрібно пересаджувати щовесни.

Усі ці квіти потребують мало догляду, але все ж потрібно слідкувати за підживленням та відсутністю шкідників.

AD_4nXcV7eE4Rj159PwEH7AOoCLdzEu_LPR_h3jpub7JwUurxe8-JU5-Jh-chDDX4h51UuvqJUijEo3D86jr1pL2W8rR9H8s3v7kNeW5n1Uc7TewWyIrlkRwrPr_ooc_fMm1FHicbzbElVww-rxARHtZdq6NKuVU?key=4PQ0OWv4GBtDLdvuhmqQsw

Головні правила для домашнього вирощування рослин

Кімнатні рослини потребують особливого догляду, адже мікроклімат для них створює сам власник. Тому щонайперше потрібно вибрати сорти, які можуть співіснувати та створити для них комфортне середовище: вибрати місце з достатнім освітленням, подбати про температурний режим та полив. Також є декілька порад від досвідчених садівників:

  • слідкуйте за рівнем вологості в приміщенні, багато рослин чутливі — листя починає жовтіти та опадати;
  • для рослини повинно бути достатньо місця, з врахуванням росту та розкиду листя;
  • поливати потрібно водою кімнатної температури, без хлору чи важких металів, фільтрованою;
  • поливати потрібно лише при підсиханні ґрунту, щоб коріння не почало підгнивати;
  • більшості рослин достатньо штучного світла, але деякі вимагають лише прямих сонячних променів;
  • чим менший горщик, тим частіше потрібно пересаджувати рослини та додавати добрива;
  • підгодовувати їх потрібно з урахуванням сезону, найчастіше весною.

Від шкідників рослину можна захистити, промиваючи її листя та стовбур мильним розчином, а ґрунт очищають слабким розчином марганцівки.