• Головна
  • Де скласти договір оренди житла
Новини компаній
11:39, 15 березня 2023 р.

Де скласти договір оренди житла

Новини компаній

Майже половина населення України хоч раз у житті замислювалася про необхідність укласти та підписати договір оренди житла. Хтось використовує сайти, як от https://domin.ua/ та здає квартиру подобово. Через що потрібно щоразу підписувати договір із новими мешканцями. Хтось постійно проживає на орендованих квартирах і теж повинен підписувати та продовжувати дію договору. Каталог новобудови Одеси

Договір оренди житла — це документ, який убезпечить як орендодавця, так і для орендаря від непорозуміння його умов. Як скласти такий договір та що він гарантує, розповідаємо докладно.

Де скласти договір оренди житла, фото-1

Чи обов'язково укладати договір оренди?

Не варто покладатися на сумлінність квартирантів, якщо це не ваші близькі або добре знайомі люди. Не уклавши договору, ви ризикуєте в найближчому майбутньому отримати проблемну ситуацію. Це може бути будь-що: псування майна орендарями, не сплата і не повна оплата обумовленої суми. Договір зафіксує як ваші права та обов'язки, так і квартирантів. У договорі оренди можуть бути пункти, що посилаються на Цивільний кодекс.

Чи потрібна реєстрація договору?

В Україні реєстрація договору не потрібна. Досить просто скласти його у письмовій формі у 2-х примірниках, кожна зі сторін має їх підписати. Такого договору вже буде достатньо, щоб у разі потреби звернутися до суду, якщо виникне конфліктна ситуація.

Врахуйте, що уклавши та підписавши договір орендодавець повинен сплачувати податки з доходу, який він отримає від оренди квартири. При цьому він щорічно подає декларацію до податкового органу.

Договір оренди надає право орендарю оформити субсидію на комунальні послуги, отримувати медичні послуги, оформити тимчасову реєстрацію. Договір має бути складений державною мовою, але може бути двомовним. Наприклад, складено іноземною мовою та перекладено українською.

Укладання договору оренди: які пункти включити?

Необов'язково під час укладання договору оренди вдаватися до послуг нотаріуса чи юриста, зробити це можна самостійно. Приклад можна завантажити з Інтернету, але зверніть увагу, щоб він включав такі пункти:

  • адреса квартири чи будинку;

  • площа приміщення, що здається, скільки кімнат;

  • назва документа, що підтверджує право власності, його реквізити;

  • вартість оренди;

  • термін оренди, умова продовження;

  • паспортні дані орендаря;

  • обов'язки орендодавця та квартиранта.

  • Каталог новобудови Одеси

У договорі можна прописати можливість здачі житла в суборенду, зафіксувати останні показання лічильників, додати окремим документом перелік майна в квартирі.

Які документи потрібні?

Орендареві потрібно переконатися, чи є Орендодавець господарем приміщення. Для цього ви можете попросити його надати договір купівлі-продажу на квартиру та документ, що засвідчує особу.

Перед укладенням договору сторони, які беруть участь у правочині, приносять такі документи:

  • паспорт або ID карта орендодавця та квартиранта;

  • документи на квартиру;

  • витяг з єдиного державного реєстру про право власності на нерухомість;

Якщо орендар відправлятиме гроші на банківську картку, то необхідно її номер зафіксувати в договорі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...