• Головна
  • Особливості ірландського віскі
Новини компаній
19:52, 28 листопада 2023 р.

Особливості ірландського віскі

Новини компаній
Особливості ірландського віскі, фото-1

Ірландський віскі - один із найстаріших алкогольних напоїв. Він має свою армію шанувальників у всьому світі. Як основний міцний алкоголь його обирають для своїх будинків президенти і міністри, королі та зірки. Віскі з Ірландії за багатьма характеристиками відрізняється від скотчу - шотландського віскі. Між цими двома стилями досі точаться суперечки про першість та популярність. Але суперечки ми залишимо на другий раз. Сьогодні зупинимося на тих параметрах, які виділяють ірландський віскі серед усієї лінійки витриманого алкоголю з ячмінного та зернового солоду.

У чому особливість ірландського віскі

Історія свідчить, що кельтські ченці ще XII столітті виготовляли дистилят щоб одержати лікувальних спиртів. Їх зберігали у бочках з-під вина та використовували від усіх хвороб – від застуди до чуми. В 1541 рішенням короля Генріха VIII монастирі були закриті, ченці пішли «в народ», з яким стали ділитися секретами виробництва віскі. Держава намагалася контролювати процес, і з 1608 року запроваджено ліцензування виробництва віскі. Але ірландці неохоче йшли на легалізацію алкогольного бізнесу та варили віскі підпільно. Коли податок на перегонні куби не приніс прибутку до скарбниці, запровадили акциз на солод. Ірландці боролися з податковими поборами додаванням до солоду нескладеного ячменю. І лише після того, як ірландці отримали дозвіл відкрито торгувати віскі у всіх колоніях Британської імперії, багато гуральників зареєстрували свої бренди. Серед них – Jameson, Tullamore, Pogues. Ірландський віскі можна купити по всьому світу, як і сьогодні, коли замовити Tullamore Dew на Маудау можна з будь-якої точки України. Переходимо до особливостей виробництва:

  1. Ірландський віскі готують з ячменю, ячмінного солоду, а іноді інших злаків, наприклад, пшениці та вівса.
  2. Солод сушать у печах, а не на диму, тому у ірландського віскі відсутні в букеті димні ноти.
  3. Для отримання м'яких спиртів брага проходить потрійну дистиляцію в мідних кубах перегінних.
  4. Спирти витримують у бочках з-під різного вина. Це може бути херес, мадера, марсала, сотерн.
  5. Вік ірландського віскі – не менше 3 років.
  6. Ірландські бренди виробляють не тільки односолодовий, а й купажований віскі. У деяких купажах 20-30 сортів солодового та зернового віскі.

Весь процес регламентований Законом про ірландський віскі від 1980 року. В результаті виходить Irish Whiskey з його хлібно-фруктовими нотами аромату, легким смаком із трав'яними та фруктовими акцентами. Найкращі зразки ірландського віскі можна купити в маркеті корисних штук MAUDAU . Ті, хто тільки відкриває собі цей стиль міцного алкоголю, знайдуть недорогі якісні зразки відомих брендів. Колекціонерам запропоновано витримані релізи, що випускаються обмеженими партіями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...